Salon ToscanePuur genieten
 

Uitgelicht

 Cellulite

In deze uitgelicht serie bespreek ik de symptomen van cellulite, hoe het ontstaat, hoe vaak het voorkomt en wat je ertegen kunt doen. 

Ik heb al sinds mijn vroege tienerjaren cellulite en heb het nooit mooi gevonden. Als je mij vraagt wat ik niet mooi vind aan mezelf, dan zeg ik eerlijk dat ik mijn bovenbenen echt niet mooi vind, deels omdat ik geen slanke heupen heb en ook veel last heb van grote spataderen en natuurlijk de cellulite.

 Laten we beginnen met te erkennen dat bijna elke vrouw last heeft van ontsierde benen door cellulite; zo'n 90% van de vrouwen ervaart dit in meer of mindere mate, in tegenstelling tot mannen die er nauwelijks last van lijken te hebben.


Het is begrijpelijk dat er verwarring kan ontstaan over de termen Cellulite en Cellulitis. Cellulite, vaak onschuldig, verwijst naar een ophoping van vetweefsel dat samenklontert en tegen het onderhuidse bindweefsel aandrukt, wat leidt tot de karakteristieke putjes en bobbels. 

Dit komt vooral voor op de bovenbenen, billen en armen en wordt vanwege de gelijkenis met de schil van een sinaasappel ook wel 'sinaasappelhuid' genoemd. 

Cellulitis daarentegen, is een ontsteking van het onderhuidse vetweefsel veroorzaakt door een bacteriële infectie, wat resulteert in een vaak rode en warme huid die soms glanst. Het treedt meestal op aan de benen en kan koorts en pijn veroorzaken.
Cellulitis wordt behandeld met antibiotica. 

In de medische wetenschap gaat men er bijna altijd van uit dat het om een infectie gaat, of dat het iets anders kwaadaardigs betreft. 

In dit artikel beperk ik me daarom tot cellulite.

De symptomen van cellulite zijn divers:

• De gebieden met cellulite worden minder snel bruin in de zon.

• De huid heeft een structuur die lijkt op die van een sinaasappelschil, en wordt soms vergeleken met ricotta.

• Er zijn bobbels en deukjes zichtbaar in de huid.

• De getroffen huid kan kouder aanvoelen.

• Cellulite komt vooral voor op de dijen, billen en soms ook op de armen.

De ernst van cellulite varieert en wordt ingedeeld volgens de Nürnberg-Müller classificatie. Deze classificatie onderscheidt de volgende fasen:

0 Je huid oogt en voelt glad, zelfs als je erin knijpt.

1 Bobbeltjes of putjes zijn niet zichtbaar, tenzij je in de huid knijpt.

2 Bobbeltjes en putjes zijn zichtbaar wanneer je staat, maar verdwijnen als je ligt. De huid kan gevoelig zijn bij aanraking.

3 Bobbeltjes en putjes zijn continu zichtbaar, ongeacht of je staat of ligt, en zelfs zonder in de huid te knijpen.


Hoe Cellulite ontstaat is nog niet definitief beantwoord door de wetenschap, ondanks dat het veel voorkomt. De volgende factoren spelen waarschijnlijk een rol: de huidstructuur, waarbij mannen en vrouwen verschillen in de opbouw ervan. Deze verschillen verklaren grotendeels waarom Cellulite veel vaker bij vrouwen voorkomt. 











De huid bestaat uit verschillende lagen: de bovenste laag is de opperhuid (epidermis), daaronder ligt de lederhuid (dermis) en de onderste laag is het onderhuidse bindweefsel (subcutis). In het onderhuidse bindweefsel bevinden zich vetcellen die voor bescherming zorgen.
Vetcellen zijn door bindweefsel schotjes van elkaar gescheiden, vergelijkbaar met de structuur van een pocketvering matras. 


Bij vrouwen liggen deze vetcellen netjes in rijen geordend. Tijdens de puberteit neemt het vetpercentage bij meisjes aanzienlijk toe in vergelijking met jongens. Wanneer vetcellen groter worden, steken de vetklompjes enigszins uit, wat leidt tot het ontstaan van bobbels. 

Het bindweefsel heeft een vaste structuur en rekt niet mee met de uitstekende vetcellen, wat de 'deukjes' veroorzaakt. Mannen hebben minder subcutaan vetweefsel en een anders gestructureerd bindweefsel onder de huid.


Bij mannen lopen de bindweefselschotjes kriskras door het onderhuidse bindweefsel, waardoor ze niet het 'deukende' effect hebben. Daarnaast is de bovenste huidlaag bij mannen dikker, wat ervoor zorgt dat vetbobbels minder zichtbaar zijn.

De bloedcirculatie van de huid speelt een rol bij cellulite. De huid bevat bloed- en lymfevaten die de huid voeden en vet, vocht en afvalstoffen afvoeren. Wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, worden deze vaten samengedrukt, wat de afvoer van vet, vocht en afvalstoffen belemmert. 

Dit leidt tot verdere verharding van het bindweefsel, dat van nature al weinig flexibel is. Hormonen, met name het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dragen bij aan de ontwikkeling van cellulite, wat verklaart waarom vrouwen hier vaker last van hebben dan mannen.
Opmerkelijk is dat cellulite bij mannen voornamelijk optreedt wanneer er sprake is van een hormonale disbalans. Daarnaast speelt genetische predispositie een rol. 

Studies hebben uitgewezen dat specifieke genen een rol spelen bij de ontwikkeling van cellulite. Het lijkt er tevens op dat de combinatie van roken en genetische aanleg de conditie van cellulite kan verergeren.


(Hoe) kun je van Cellutite af komen?
Helaas bestaat er geen pil die cellulite onmiddellijk doet verdwijnen, maar er zijn wel degelijk manieren om het minder zichtbaar te maken, vooral bij jonge vrouwen bij wie het nog moet ontwikkelen. Deze methoden dienen wel consistent toegepast te worden, want bij het stoppen ervan keert de cellulite terug. Persoonlijk ben ik geen voorstander van een strenge aanpak, maar je kunt zeker stappen ondernemen om het minder opvallend te maken en te leren accepteren dat je het hebt.


Eet gezond, gevarieerd en niet te veel.
Door te kiezen voor gezonde producten, gevarieerd en met mate te eten, functioneert je lichaam optimaal en behoud je een gezond gewicht. Het is echter mogelijk dat, hoewel bij veel vrouwen cellulite vermindert als ze afvallen, bij anderen die gewicht verliezen de cellulitis juist zichtbaarder wordt. Het is belangrijk om voldoende water te drinken; dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen en een goed gehydrateerde huid ziet er gladder uit.


Doe aan krachttraining
Lichaamsbeweging en sport bevorderen de bloedcirculatie, de eliminatie van afvalstoffen en de vetverbranding. Zelfs dagelijks 30 minuten wandelen zorgt ervoor dat je bloed- en lymfevaten meer zuurstofrijk bloed ontvangen, waardoor ze ook meer afvalstoffen kunnen afvoeren. Vooral krachttraining kan effectief zijn; het verhoogt je spiermassa, en een gespierder lichaam oogt gladder en steviger. Probeer ook eens de trilplaat in de sportschool en zoek oefeningen die specifiek gericht zijn op de lichaamsdelen waar je cellulite hebt.


Masseer je huid
Door je huid te masseren, bevorder je de bloedcirculatie en help je bij het beter afvoeren van afvalstoffen en vocht. Massage heeft ook een positief effect op de fibroblasten in je huid, die onder andere collageen produceren. Collageen draagt bij aan de stevigheid en elasticiteit van de huid.


Er bestaan massage technieken zoals bindweefselmassage, lymfedrainage, cupping en dry brush massage die cellulite minder zichtbaar kunnen maken. Deze technieken kunnen ook helpen om verharde vetcellen los te maken en oedeemvocht efficiënter af te voeren.


Dit zijn geen ontspannende massages en je zult zelf ook het nodige moeten doen zoals zelf aan het slag geen met een harde huidborstel of cups.
Probeer crèmes en of pakkingen met groene algen en klimop deze planten hebben een ontslakende werking op de huid, maar ook een goede scrub kan helpen bij de doorbloeding van de huid.


Stop met roken
Zoals eerder vermeld, is roken niet direct de oorzaak van cellulite, maar het kan de aandoening wel verergeren als je al een aanleg voor cellulite hebt.


Conclusie
Cellulite is een onschuldige, maar vervelende erfenis die we van moeder natuur en onze ouders hebben gekregen. Omdat het nog niet volledig bekend is hoe het precies ontstaat, is het moeilijk om het effectief te behandelen. Probeer vooral wat je vertrouwt en wat goed voelt. 

Positieve veranderingen in je levensstijl en het kiezen voor gezonde voeding zijn sowieso voordelig.

Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken?
Dan kun je een van mijn anti-cellulite behandelingen boeken, ook mogelijk als kuur. 

Gouden tip: lees 'Cellulite Guide' van Faya Lourens. 

Dit boek biedt een 8-weken dieetplan met veel workouts, specifiek gericht op probleemzones.